Kakvi su učinci Bowen terapije?

Kratkotrajno pogoršanje simptoma je najbolja moguća reakcija, zato većina današnjih terapeuta klijente upozorava na mogućnost reakcija. Moguće reakcije su obično najbolje izražene poslije prve, a nekada i druge terapije. To je pozitivan znak i s jasnom porukom tijela da aktivno traži novu ravnotežu te da ima dovoljno rezervne energije da se može oporaviti.

Najčešće reakcije prije i poslije Bowen terapije:
- Osjećaj duboke opuštenosti koja se često pojavi već za nekoliko minuta u toku izvođenja terapije. Kako je cijeli proces vrlo umirujući nije neuobičajeno da klijent kod izvođenja terapije zaspi.
- Djelomično ili potpuno ublažavanje boli, jedan je od tipičnih učinaka Bowen terapije, do nje dođe brzo i obično je trajna
- Bowen terapija pomaže kod opuštanja mekog tkiva gdje dolazi i do opuštanja pritiska na kralješke, međukralježnih pločica i živce. Klijenti koji su dugo vremena trpjeli radi napetosti i boli u leđima, mnogo puta kažu da se poslije terapije osjećaju slobodniji, lakši, viši i bolje gibljivi
- Većina klijenata govori o različitim osjećajima u tijelu kao npr: mravinjanje, toplina, grčenje ili trzanje mišića, protok energije u dijelove tijela koji nisu tretirani, i dr. Osjećaji kod svih izvedenih terapija nisu jednaki; neki neće osjetiti ništa, ali njihov odaziv na terapiju je također pozitivan
- Neki će osjetiti emotivno opuštanje; klijent će se osjećati opuštenije i bez pritiska
- Često se pojavi vrtoglavica kada se podižu iz ležečeg u sjedeći položaj. To je samo kratkotrajna reakcija koja se razbistri u kratko vrijeme
- Pogoršanje prisutnog problema je najčešća reakcija poslije terapije. U tom vremenu potrebno je iskazati strpljenje i nježnost prema sebi i slijediti upute terapeuta. Obično takvo stanje ne traje duže od 24-48 sati. Tijelo se u procesu samouravnotežuje "prisjeća" starih obrazaca i povreda koje smo svjesno u potpunosti zaboravili.
- Također je prisutno češće uriniranje, jer iz tijela izlazi višak tekućine i toksini koji su  bili zarobljeni u tkivima. Možda će kod nekih biti prisutno curenje iz nosa ili neki drugi oblik prehlade, ali će se osjećati dobro. Netko će se možda jače znojiti, itd. Tijelo će samo izabrati najbolji način da dođe do detoksikacije.
- Neki klijenti će poslije terapije biti puni energije, a neki pospani i umorni. Treba slušati što nam poručuje tijelo i slijediti ga.

Terapeut će vas savjetovati, što da radite,  u vremenu između terapija, što će vam pomoći kod mogućih reakcija, o fizičkoj aktivnosti, koliko tekućine unijeti i dr.
Create your own web pages in minutes...
Copyright DCM Inc. All Rights Reserved.
BOWEN TERAPIJA
Lijepi pozdravi svima,
Dejana Matković
Bowen Therapy Essentials (BTE)